Přihlásit se

Hraničáři ve stínech lesa

"Ve stínech lesa postavy tajemné, důvěra, odvaha, přátelství vzájemné." | rodič a dítě 9-14 let

Kapacita kurzu je nyní naplněna. Děkujeme!

Můžete se dále hlásit do pozice náhradníků.

Dobrodružství v lesích volá!

Autorská myšlenka kurzu Hraničáři stojí na kombinaci drsné přírody a jemných ctností. Nabízíme vám kurz pro dvojici rodič a dítě v lesích Vysočiny.

Inspirací je pro nás série fantasy knih Hraničářův učeň od Johna Flanagana.

Co nás čeká?

Střelba z luku, rozdělávání ohně, vaření v přírodě, orientace v terénu, přespání v lese, zodpovědnost, trpělivost, sebeúcta, vytrvalost, odvaha, zpívání u ohně, tvořivost, legrace a jedinečné společenství.

Jak to vypadalo v minulých letech?

Termíny kurzu:

Hraničářský sněm (prolog): 19. – 21. 5. 2023
(pátek-neděle, 3 dny)

Hraničářské učiliště (hlavní část): 14. – 22. 10. 2023
(sobota – neděle, 9 dní)

Informace ke kurzu

Účastník přihlášením na kurz bere na vědomí, že se jedná o kurz výběrový

Přihlášení neznamená automatické přijetí do kurzu. Aby byla skupina pestrá, snažíme se z přihlášených zájemců vybrat tak, abychom měli vyvážený počet maminek, tatínků, starších a mladších dětí a podobně. O přijetí či nepřijetí na kurz vás budeme včas informovat.

První ročník kurzu Hraničáři se uskutečnil na podzim roku 2021. Pro velký zájem o hraničářský kurz se v dalším roce 2022 uskutečnili dva běhy v různých termínech. A letos tomu nebude jinak. Nabízíme vám dva běhy se stejnou myšlenkou, různým týmem, na dvou různých místech.

Hraničáři ve stínech lesa (Žďárské vrchy, Vysočina)

Hraničáři – ochránci Araluenu (Lipnice nad Sázavou)

CENU kurzu si volíte v rozmezí 17 500 Kč – 21 500 Kč

Cena kurzu je za dvojici rodič a dítě.

Kurz pro vás připravujeme dobrovolnicky bez nároku na honorář a vaše účastnické poplatky slouží jen k pokrytí nákladů. Cenu volíte sami v rozmezí od 17.500 Kč do 21.500  podle toho, kolik chcete a můžete zaplatit. Vyšší částky do rozpočtu kurzu nám umožní vymazlenější drobnosti pro program kurzu.

Platbu proveďte až po přijetí informace, že jste byli na kurz vybráni, na účet č. 2800951794/2010 Variabilní symbol 234555, do poznámky doplňte jméno a příjmení.

Lipnický stipendijní fond

Pokud je ve vaší životní situaci částka 17.500 Kč vysoká, můžete se obrátit na Lipnický stipendijní fond, kde můžete požádat o příspěvek na účastnický poplatek. Jak požádat o příspěvek? Na adresu reditel@psl.cz pošlete co nejdříve žádost, která bude obsahovat popis vaší situace a představu o výši stipendia spolu s názvem kurzu, o který máte zájem. Nezapomeňte také uvést vaše jméno, adresu, datum narození.

Cena zahrnuje:

V ceně je zahrnut pronájem prostor, stravování (plná penze) po dobu trvání prologu i kurzu, ubytování v chatkách bez elektřiny na kurzu, parkování, pojištění, náklady na materiálové a programové vybavení, program a programová překvapení v rámci kurzu, technické a bezpečnostní zajištění po celou dobu trvání prologu a kurzu.

Cena nezahrnuje:

Dopravu na prolog a kurz si rodinné týmy zajišťují a hradí sami.

Storno podmínky

• více než 60 dnů až do 60. dne včetně  před započetím kurzu 10% z ceny kurzu (nejméně však 1.000 Kč)
  • méně než 60 dnů až do 30. dne včetně před začátkem kurzu 20 % z ceny kurzu (nejméně však 1.000 Kč)
  • méně než 30 dní až 14. dne včetně před začátkem kurzu 30 % z ceny kurzu
  • méně než 14 dní před kurzem 50 % z ceny kurzu

Pro stanovení výše stornopoplatku je rozhodující datum doručení žádosti.

Zrušení účasti ze zdravotních důvodů není nijak speciálně zohledněna. Je považována za standardní neúčast dle podmínek výše.

Často kladené otázky

V loňském roce jsme již kurz vyzkoušeli a tak se můžete těšit na další pokračování. Pro velký zájem o hraničářský kurz se v letošním roce budou konat kurzy hned dva v různých termínech.

Tento kurz: Hraničáři ve stínech lesa

A druhý kurz: Hraničáři – ochránci Araluenu

Individuální zdravotní problémy (ne infekční) nejsou překážkou účasti, potřebujeme o nich ale vědět, abychom všem účastníkům zajistili bezpečí a mohli případně přizpůsobit program či stravu.  Před kurzem vás požádáme o vyplnění tzv. zdravotního prohlášení. Na kurzu bude zdravotník.

Vaření na kurzu je v naší režii, takže si můžete vybrat mezi masitou a vegetariánskou stravou. Vyjdeme také maximálně vstříc všem požadavkům ohledně potravinových alergií, náročnějších diet a dalších nároků. Je ale třeba, abyste tyto požadavky dopředu konzultovali s týmem.

Nebojte se, těšte se! Náš kurz bude pracovat s posílením odvahy, jak rodičů, tak dětí. Možná těch náročných moment bude 12, možná taky ne. A možná to bude pro každého trochu jinak. Vystoupení z komfortní zóny podle nás k dobrodružství patří a práce s rizikem je důležitou dovedností každého hraničáře. Náplasti máme, plnou důvěru v účastníky také.

To by bylo skvělé! Choďte do lesa i v nepříznivém počasí, vyzkoušejte boty a oblečení, ve kterém si udržíte tepelný komfort a zkuste v lese pobýt i krátce po setmění.

Vezměte si výbavu takovou, abyste mohli pohodlně zvládnout kurz v podzimní přírodě. Budeme bydlet v chatkách, ve kterých se nedá zatopi. Každý ale bude mít svou postel a zároveň budeme někdy spát v lese. Doporučené vybavení vám včas zašleme v informačním dopise poté, co uzavřeme sestavování účastnické skupiny. Už teď ale můžeme prozradit, že se neobejdete bez dobrého spacáku a karimatky.

Na kurzu můžete očekávat postel i teplou vodu ve sprše. Budeme ubytováni v malých chatkách, kde se nedá zatopit. Zároveň je dost dobře možné, že budou noci, kdy si o posteli budete moci nechat jen zdát 🙂

Kurz je zaměřen na dvojici rodič a dítě. Myslíme si, že koncentrovaná pozornost dává společnému času a vztahu výrazně vyšší kvalitu. Společné prožitky vám umožní posílit vaše pouto a zažít jedinečné chvíle, na které budete v budoucnu navazovat.

Toto věkové rozpětí zhruba odpovídá čtenářské skupině Hraničářova učně. Zároveň nám umožní v některých částech programu nechat fungovat dětskou skupinu samostatně. Orientačně by děti měly být min. ve 3. třídě ZŠ a neměly by být přes 8. třídu. Nejdůležitější je jejich motivace, zda je hraničáři vůbec zajímají a zda mají chuť s vámi na kurz jet.

Bydlet budete spolu. Programy budou pro dvojici, pro skupiny, pro celé společenství a nepochybně i takové, při kterých bude dětská skupina plnit úkoly v lese a rodiče mezitím s plnou důvěrou budou připravovat dřevo na oheň. Kurz však bude především o prohloubení vztahu rodiče s dítětem a je připraven pro vás společně.

Ne. Jsme přesvědčeni, že vztah rodič a dítě je důležité budovat jak v úplných rodinách, tak v rodinách s rozvedenými rodiči, a to včetně společné nebo střídavé péče. Hodnotně trávený čas je o to důležitější, pokud rodiče mají v kontaktu s dětmi nějaké omezení.

Věříme, že má vysokou hodnotu a jeho cena je odpovídající. Vložené peníze do kurzu se vám jistě vrátí v několika podobách. Pokud je však jedinou překážkou vaší účasti, kontaktujte kancelář Prázdninové školy Lipnice a ta vám může poskytnout příspěvek z Lipnického stipendijního fondu. V sekci cena je popsáno, jak postupovat.

Video upoutávky ke kurzu

U příležitosti vzniku kurzu jsme vytvořili v minulých letech tyto upoutávky. Nechte se vést do světa hraničářů.

Přihlášky

14. 10. 2023 - 22. 10. 2023 Hraničáři ve stínech lesa
Žďárské vrchy, Vysočina
Již proběhlo