Richard Lukáš
  • Richard Lukáš

    psychoterapeut, instruktor PŠL

Jmenuji se Richard Lukáš, je mi 35 let a žiji na statku u Kutné Hory, kde, chováme ovce, pěstujeme si vlastní zeleninu, kvasíme cider a poiré z vlastních jablek a hrušek a vracíme život půdě a starým sadům. Kontakt se zemí a fyzickou prací jsou pro mě zdroji, protiváhou k mé profesi, kterou je psychoterapie. Jsem psycholog a sociolog a věnuji se psychoterapii a psychologické diagnostice. Světu škol a vzdělávání jsem zasvětil svůj předchozí pracovní život – 4 roky jsem pracoval v EDUinu, 3 další jsem pracoval jako školní psycholog. Viděl jsem, jak by byl potřebný kurz, který umožní začínajícím učitelům posílit své profesní sebevědomí a sebe-zkušenost, pro což věřím, že zážitkovka a Prázdninovka nabízí perfektní metodu. 

Do PŠL jsem vstoupil v roce 2013 skrze zimní expediční kurz, věnoval jsem se kurzům o tvořivosti (Tribo), hledání životní rovnováhy (Equilibrium) a občanské odpovědnosti (Misson: Possible). Dva roky jsem působil ve správní radě organizace. 

Jako terapeut se vidím jako průvodce vnitřním procesem klienta, jsem někdo, kdo mu může pomoci více se vyznat v bludišti vlastních emocí, vzorců a reakcí a hledat cesty k růstu, které se často objevují tvořivě a nečekaně. Na mojí práci mě naplňuje, když se mi s klienty podaří odložit své koncepty a hypotézy a setkat se jako člověk s člověkem v jedinečném okamžiku hluboce lidského kontaktu a hledání nových způsobů bytí a reagování. 

Na kurzu Odraz 2024 mám roli šéfinstruktora.

Kurzy, na kterých se potkáme: Richard Lukáš