Přihlásit se

Metodika adaptačních kurzů

Využijte potenciál adapťáku naplno!

Naučíte se vše potřebné, abyste mohli dělat svoje vlastní, zážitkové adapťáky

Dobrý adapťák v nové třídě umí divy: během pár dní stmelí žáky a propojí je s jejich učiteli. Tedy, alespoň by to umět měl. A na tomto kurzu se naučíte, jak toho docílit – jakými aktivitami, jak je poskládat po sobě, jak celou akci připravit, stejně jako jak na ni následně navázat ve škole (třeba v třídnických hodinách). A kostru takové akce si zde sami s naší pomocí sestavíte.

V roce 1991 jsme stáli u prvních adapťáků v Česku, od té doby je pořádáme pro stovky dětí každý rok. Využíváme k tomu metody zážitkové medagogiky a za těch víc jak 30 let jsme mnohé vyzkoušeli a vypilovali – a to vám rádi předáme na tomto kurzu. Protože chceme, aby z jejich potenciálu mohlo těžit co nejvíc studentů i jejich učitelů.

Tento kurz je akreditován u MŠMT v systému DVPP pod č.j. MSMT- 6753/2022-5-355

Co si odnesete?

Ucelený balík znalostí, dovedností a tipů, se kterými budete moci pořádat své vlastní adaptační kurzy – zážitkově, bez zbytečné námahy a navíc plnící dané cíle.

1. Osvojíte si základní principy zážitkové pedagogiky
    Do té míry, abyste chápali její zákonitosti a mohli ji sami využít. Naučíte se tedy, jak si určit záměr a cíle, jak vybírat a upravovat hry, stejně jako proč a jak vést reflexe. Vše z toho si i sami vyzkoušíte a natrénujete.
  2. Naučíte se sestavit scénář svého vlastního kurzu
    Ukážeme vám, jak v Prázdninovce tvoříme dramaturgii adapťáků (jak skládáme jednotlivé programy do smysluplného celku), aby plnily vytyčený cíl, a následně si projdeme možné dramaturgické postupy dle vašich potřeb.
  3. Získáte inspiraci na konkrétní osvědčené hry a programy
    Nějaké si sami zahrajete, jiné popíšeme, na další odkážeme. Abyste měli dostatečnou zásobu, ze které při tvorbě scénáře vybírat. K tomu se dozvíte, jak hry uvádět, aby vše šlapalo a pro vás to bylo co nejméně stresu.
  4. Shrnete si, na co při chystání nezapomenout, a proč adapťáky vůbec dělat
    Není to jen o programu, ale i o produkci (středisko, doprava, …). Proto společně sestavíme seznam, na co při chystání nezapomenout. Zároveň si shrneme i argumenty, proč je vůbec pořádat. Mohou se hodit, až budete někdy zdůvodňovat, proč mají smysl.
  5. Připravíte si koncept vlastního adaptačního kurzu
    Vše doposud naučené ještě na místě zúročíte a sestavíte si kostru své vlastní akce. Na ni dostanete zpětnou vazbu a vy tak odjedete s konceptem, který je z velké části hotový a po dopilování připravený k realizaci.

Po tomhle kurzu mi adapťáky začaly konečně dávat smysl. U nás na škole je mám na starosti a zatím jsem je nějak pachtila, aby se neřeklo. Teď ale vím, jak z nich vytřískat maximum.

– Markéta, účastnice kurzu

Pro koho kurz je?

1. Pro učitele, preventisty i výchovné poradce
    Nejvíc z něj budou těžit učitelé (ZŠ, SŠ, SOŠ, SOU, VOŠ a všech dalších škol), stejně jako školní preventisté, výchovní poradci nebo pedagogové volného času. Obzvláště pak ti, kteří již chystají adaptační kurzy nebo je to čeká.
  2. Pro začátečníky i pokročilé v zážitkové pedagogice
    Pro absolvování není potřeba mít žádné zkušenosti se zážitkovou pedagogikou. Jestliže ale nějaké máte, rozhodně na nich budete stavět a odhalíte její další úrovně. Obzvláště pak její specifika v tématu adaptačních kurzů.
  3. Pro ty, kteří nemají čas na dlouhý výcvik zážitkové pedagogiky či jej už mají za sebou
    V Prázdninovce máme patnáctidenní Certifikovaný výcvik metod žážitkové pedagogiky. Tam se o zážitkovce učí vše a hodně do hloubky. Jestliže na něj nemáte prostor a stačí vám (zatím) o ní jen základní principy, díky kterým budete moci za dva dny chystat a vést adapťáky, pojeďte jen sem. Pro toto specifické téma dostačuje.
    Jako absolventi výcviku naopak využijete své nabyté znalosti a aplikujete je na toto konkrétní téma. Bude to tak pro vás výbornou nadstavbou.

Praktické informace

Časový harmonogram
Oba dny je kurz od 8.30 do 18.00 s průběžnými přestávkami a hodinovou obědovou pauzou.

Účastnická skupina
Maximálně 16 účastníků + lektor, k účasti nejsou potřeba žádné speciální znalosti ani podmínky.

Kde kurz probíhá
V centru Prahy – konkrétní místo vám upřesníme po přihlášení

K ceně
Ubytování ani strava není v ceně kurzu a zařizuje si je každý sám.
Platební údaje vám pošleme na e-mail po přihlášení.

Cena kurzu

Základní cena kurzu je 4 700 Kč. Dle zkušenosti ale doporučujeme využít možnosti konzultačních hodin navíc, díky kterým se vám váš vlastní kurz bude chystat snadněji.

1. Samotný kurz: 4 700 Kč
    Tolik stojí samotný dvoudenní kurz. Nad rámec toho je pak kdykoliv možné se domluvit na konzultacích navíc v ceně 900 Kč/h.
  2. Kurz + 3 hodiny konzultací: 6 400 Kč
    Objednejte si při přihlášení rovnou tyto 3 hodiny konzultací a dostanete je se 40% slevou. Během nich s vámi rádi projdeme například váš plánovaný scénář, jestli jste před začátkem na nic nezapomněli, nebo po skončení společně zhodnotíme, co a jak dělat příště jinak.
    Konzultace jsou formou videohovoru a do 3 hodin je třeba započítat i čas lektora na přípravu na schůzku.
  3. Chcete nabídku na míru?
    Máte zájem o více hodin konzultací? Chcete, aby s vámi byl během realizace vašeho adapťáku náš lektor? Chcete zpětnu vazbu na fungování vašeho týmu během jeho konání? Či byste rádi nějakou jinou oporu?
    Ozvěte se nám na kurzy@psl.cz a domluvíme všechno podle vašich potřeb.

Kdo kurz povede?

Co je Prázdninovka?

Prázdninová škola Lipnice je nezisková organizace, ve které od roku 1977 využíváme metody zážitkové pedagogiky k rozvoji znalostí, dovedností a postojů jednotlivců – aby objevili a využili svůj vlastní potenciál.

Jak to dělat předáváme dál veřejnosti. Třeba na tomto kurzu. Aby co nejvíc lidí mohlo touto formu učit jiné a pomáhat budovat odvážnější, odolnější a odpovědnější společnost.

Na začátku 90. let jsme v Česku jako první přišli s kulturou adaptačních kurzů a od té doby je pořádáme pro stovky dětí ročně. O to, co jsme se při tom naučili, se s vámi na tomto kurzu rádi podělíme – abyste s co možná nejmenší námahou a zároveň v co nejvyšší kvalitě mohli pořádat svoje vlastní .

V případě dotazu se nám rozhodně ozvěte, odpovíme obratem.

Tomáš Doležal
tomas.dolezal@psl.cz